top of page

Facebook - Socialt Medie eller chips?


Zhongshan Pearl River Drinks Factory er en chips og grøntsagsdrinks fabrik i Kina.

I 2014 fik de godkendt trademarket "Face book" hos en dommer i Peking.

Resultatet blev at Facebook hev Zhongshan Pearl River Drinks Factory i retten.

Zuckerberg vandt selvfølgelig kampen og en højesteret dommer i Bejing har udtalt, at trademarket aldrig skulle have være godkendt tilbage i 2014.

I Kina er Facebook ikke godkendt.

Kina har en speciel firewall, også kaldet "the great wall", efter den kinesiske mur.

Denne firewall blokerer bestemte URL adresser, her iblandt Facebook og Twitter. LinkedIn er dog godkendt, eftersom Fang Binxing mener at den er god for erhvervslivet.

Fang Binxing er stifter af "the great firewall" og denne firewall påvirker over 700 millioner internet-brugere i Kina.

Udover at lære kinesisk, har Mark Zuckerberg faktisk haft besøg af Fang Binxing i sit hjem i San Francisco i USA. Men hidtil har alle forsøg på at bløde den kinesiske line op været forgæves.

Desværre for Binxing er hans firewall forholdvis let at omgå. Dette påviste han selv overfor BBC, da han afholdt et foredrag omkring internet-sikkerhed på Harbin Institute of Technology.

Binxing forsøgte at fremvise et sydkoreansk website, men blev blokeret af sin egen firewall. For at komme videre, måtte han starte en VPN-forbindelse. Mere kræver det faktisk ikke! Og derfor ser vi da også et forbrug af Facebook i Kina.

En fuld entre på det kinesiske marked ligger højt på Facebook's ønskeliste. Men der er mange problemstillinger forbundet med det. Det kan bla. betyde at man må indføre censur på de kinesiske Facebook udgave. Men det vil ikke være populært; hverken i Kina eller resten af verden. "Ville de kunne indføre det der - hvorfor så ikke mange andre steder?" ville konklusionen blive. Så det er ikke mulighed.

Skrevet af Marketing Manager Pernille Sabrina Jensen

bottom of page